26-01-2013

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim uczestniczyli w Kursie Carvingu oraz w Kursie "Barista-zostań mistrzem parzenia kawy"

Tuż przed feriami zimowymi, w dniach 22 - 23 stycznia 2013 r., w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica odbył się Kurs Carvingu „Podstawy tajskiej sztuki dekoracji” oraz Kurs „Barista - zostań mistrzem parzenia kawy”. W kursach wzięło udział 20 uczniów uczestniczących w projekcie „Kompleksowy program rozwojowy Technikum przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim oparty na innowacyjnych metodach nauczania i współpracy z pracodawcami” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Na dwudniowym kursie „Barista - zostań mistrzem parzenia kawy” uczniowie nabyli najważniejsze informacje na temat kawy: gatunków oraz podstawowych sposobów rozpoznawania najbardziej znanych gatunków kawy i określania, czy to jest szlachetna Arabica, czy wyrazista Robusta. Szkolenie pozwoliło uczestnikom nabyć umiejętności sporządzania cafe latte, espresso, americano, cappuccino, ubijanie mleka oraz poznać zasady serwowania gorących napojów. Najtrudniejszym zadaniem było rysowanie spienionym mlekiem na powierzchni kawy. Wydawać by się mogło, że ten zabieg jest najprostszą rzeczą pod słońcem - nic bardziej mylnego ! Rozpoczęły się próby tworzenia fantazyjnych kompozycji i gdyby nie pomoc instruktorów Pani Emilii Andrzejewskiej oraz Pana Marcina Zalewskiego, trudno byłoby w powstałych ze spienionego mleka rysunkach doszukać się jakichkolwiek podobieństw do kwiatów, serduszek czy innych wzorów. Na szczęście zachwyt i zapał pozwoliły dość sprawnie uporać się z tymi niecodziennymi trudnościami - tak, by było o czym wspominać.


 

Drugi interesujący kurs Carvingu „Podstawy tajskiej sztuki dekoracji” poprowadzili: mistrz Polski w carvingu Paweł Sztenderski oraz II wicemistrz Polski Grzegorz Gniech, którzy przyjechali z Trójmiasta. Należy dodać, iż obaj Panowie w październiku 2012 roku w niemieckim Erfurcie reprezentowali nasz kraj w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2012, gdzie zdobyli brązowy medal, pokonując tysiące zawodników z 54 krajów świata. W trakcie kilkugodzinnego szkolenia uczniowie zapoznali się z historią sztuki carvingu, z narzędziami stosowanymi do wycinania warzyw i owoców, asortymentem warzyw i owoców używanych do dekoracji oraz wykonali rzeźby: Liście z cukinii, Kalie z kopru włoskiego i papryczki pepperoni, Ptaka z cykorii i białej rzodkwi, Różę z kalarepy, Kwiat tajski w melonie oraz Różę w arbuzie.


 

Wszyscy uczniowie biorący udział w kursach, otrzymali certyfikaty poświadczające nabytą wiedzę. Dodatkowo prowadzący kurs Carvingu zaprosili wszystkich uczestników do wzięcia udziału w II edycji Carvingowych Mistrzostwach Polski Juniorów 2013, które odbędą się w październiku 2013 roku. Ostatnia edycja szkoleń w ramach projektu zaplanowana została na miesiące kwiecień oraz maj 2013 roku.


Kliknij na zdjęcia



Kliknij na zdjęcia

Tekst, filmy i zdjęcia: Marek Szymański

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia