dodano: 2019-03-07 20:48:35
Za nami konkurs kulinarny "Kamień w zmysłach"
W czwartek 7 marca br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisłąwa Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się kolejny konkurs kulinarny "Kamień w zmysłach", który był skierowany do uczniów biorących udział w projekcie "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

Przez kilka godzin uczniowie przygotowywali konkursowe potrawy pod kontrolą komisji konkursowej w składzie: pan Marek Szymański, Przewodniczący Komisji; pani Joanna Przybyła, Członek Komisji oraz pani Marianna Juszczak, Członek Komisji.

O godzinie 10:00 w Sali Gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbyła się ceremonia wręczenia nagród, w którym udział wzięli: pan Józef Malec, Starosta Kamieński; pani Joanna Piwińska, Wicestarosta Kamieński; pan Jacek Golusda, Przewodniczący Rady Gminy Kamień Pomorski oraz pani Anna Stanaszek-Kaczor, Sekretarz Gminy Kamień Pomorski.

Na początek nagrody wyróżnienia zostały przyznane: pani Justynie Gąsiorowskiej za przygotowanie "Pieczone polędwiczki z sosem winnym truskawkowo-malinowym", pani Oliwii Frydrych za przygotowanie "Biszkopta rybnego z sosem wiśniowym", pani Martynie Młynarskiej za przygotowanie "Roladki z Mariny w opieńkowym lesie", pani Agnieszce Pawlak za przygotowanie "Klasycznej z kamienia, galaretką truskawkową oraz pierś z kurczaka w sosie pomorskim" oraz panu Kamilowi Kubickiemu za przygotowanie "Kaczki w sosie czekoladowym z zapiekanką z kozim serem".

Wreszcie przyszedł czas na wyłonienie najlepszych zawodników. Na najniższym stopniu podium stanęła pani Jesika Włodarczyk, która przygotowała "Koszyk kwiatuszkowy z masą malinową", drugie miejsce przypadło pani Wiktorii Frydrych za przygotowanie "Udko z kaczki z zielonymi kluseczkami z burakami oraz sosem żurawinowym". Na najwyższym stopniu podium stanęła pani Joanna Michelis, która przygotowała "Roladę staromiejską".

Następnie odbył się pokaz kulinarny przygotowany przez pana Łukasza Frankowicza, który swoje doświadczenie kulinarne zdobył w Londynie pod okiem takich Chefów jak Francesco Mazzei czy Gordon Ramsey. Należy wspomnieć, iż pan Łukasz był uczestnikiem VII edycji programu kulinarnego "Top Chef".

Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów na arenie kulinarnej.

(kliknij na zdjęcie!)

dodano: 2019-02-28 20:03:19
Za nami Kurs dekorowania potraw
W dniach 25-26 lutego br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się Kurs dekorowania potraw, w którym udział wzięło 20 uczniów. W ramach kursu uczniowie poznali nowoczesne techniki dekorowania owoców i warzyw, a także zastosowanie kiełków, świeżych ziół na talerzu.

Wszystko to odbyło się dzięki projektowi "Kamień w zmysłach", który współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

(kliknij na zdjęcia!)

dodano: 2019-02-28 19:37:40
Uczestniczy projektu "Kamień w zmysłach" wybrali się do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
W piątek 22 lutego br. grupa 39 uczniów oraz 4 opiekunów udała się do Poznania, gdzie swoją siedzibę ma Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii. Uczniowie mieli możliwość zapoznać się z ofertą kształcenia, a także zobaczyć profesjonalne pracownie, w których na co dzień realizowane są zajęcia zawodowe.

Wyjazd uczniów odbył się w związku z realizacją projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

(kliknij na zdjęcia!)

dodano: 2019-01-03 14:14:00
Zapytanie ofertowe Nr 11/ RPZP.08.06.00-32-K021/17/2018
W związku z realizacją projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, zapraszamy do składania ofert na "Organizacja wyjazdów zawodoznawczych".
Pobierz zapytanie ofertowe:
dodano: 2019-01-03 14:13:29
Zapytanie ofertowe Nr 10/ RPZP.08.06.00-32-K021/17/2018
W związku z realizacją projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, zapraszamy do składania ofert na "Dostawa sprzętu dydaktycznego".
Pobierz zapytanie ofertowe:
dodano: 2018-12-18 20:16:16
Półmetek realizacji projektu "Kamień w zmysłach"
Mamy grudzień, zatem przyszedł czas podsumować pierwszy rok realizacji projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

 

Projekt skierowany jest do 67 uczniów Technikum Żywienia, Technikum Hotelarskiego oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz, a także 8 nauczycieli Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim. Realizacja projektu ma na celu spowodować wyrównanie szans uczniów, podnieść poziom kompetencji zawodowych i kluczowych uczniów oraz nauczycieli, a także doposażyć pracownie zawodowe w profesjonalny sprzęt dydaktyczny co pozwoli odzwierciedlić naturalne warunki pracy.

Projekt w statystykach:
•    Do tej pory uczestnicy projektu skorzystali z ponad 11.000 godzin różnego rodzaju wsparcia, a przed nimi jeszcze ponad 3.000 godzin.
•    Staże zawodowe skierowane do 47 uczniów, co daje 7520 godzin - zrealizowano 87,23%.
•    Praktyki zawodowe skierowane do 20 uczniów, co daje 3200 godzin - zrealizowano 40,00%.
•    Zajęcia Właściciel bazy gastronomicznej skierowany do 24 uczniów, w liczbie 480 godzin zajęć - zrealizowano 77,08%.
•    Zajęcia Właściciel bazy cateringowej skierowany do 24 uczniów, w liczbie 480 godzin zajęć - zrealizowano 77,71%.
•    Zajęcia Akademia przyszłego hotelarza - wiedza i praktyka w hotelarstwie skierowany do 10 uczniów, w liczbie 320 godzin zajęć - zrealizowano 91,25%.
•    Zajęcia Internetowa obsługa podmiotów branży hotelarskiej i gastronomicznej skierowany do 20 uczniów, w liczbie 480 godzin - zrealizowano 29,37%.
•     Kurs carvingu - poziom podstawowy skierowany do 20 uczniów, w liczbie 16 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Kurs carvingu - poziom średniozaawansowany skierowany do 20 uczniów, w liczbie 18 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Kurs carvingu - techniki graficzne skierowany do 20 uczniów, w liczbie 18 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Kurs rzeźbienia w mydle skierowany do 20 uczniów, w liczbie 18 godzin - zrealizowano 50,00%.
•    Kurs dekorowania potraw skierowany do 20 uczniów, w liczbie 16 godzin - zrealizowano 0,00%.
•    Kurs dietetyki skierowany do 10 uczniów, w liczbie 30 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Kurs barmana skierowany do 30 uczniów, w liczbie 48 godzin - zrealizowano 33,33%.
•    Kurs baristy I stopnia skierowany do 30 uczniów, w liczbie 24 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Kurs baristy II stopnia skierowany do 30 uczniów, w liczbie 24 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Kurs alternatywnych metod parzenia kawy skierowany do 30 uczniów, w liczbie 24 godzin - zrealizowano 33,33%.
•    Kurs zaawansowane latte art. skierowany do 30 uczniów, w liczbie 24 godzin - zrealizowano 33,33%.
•    Szkolenie sensoryczne skierowany do 30 uczniów, w liczbie 24 godzin - zrealizowano 33,33%.
•    Kurs kelnerstwa skierowany do 20 uczniów, w liczbie 32 godzin - zrealizowano 50,00%.
•    Kurs pracy z chmurą edukacyjną skierowany do 60 uczniów, w liczbie 10 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Konkurs carvingu skierowany do 20 uczniów - zrealizowano 100,00%.
•    Konkurs kulinarny "Wariacje z pstrągiem" skierowany do 8 uczniów - zrealizowano 100,00%.
•    Konkurs kulinarny "Polska kuchnia regionalna" skierowany do 20 uczniów - zrealizowano 35,00%.
•    Konkurs kulinarny "Kamień w zmysłach" skierowany do 20 uczniów - zrealizowano 50,00%.
•    Wyjazd zawodoznawczy do Berlina skierowany do 40 uczniów - zrealizowano 0,00%.
•    Wyjazd do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu skierowany do 40 uczniów - zrealizowano 0,00%.
•    Kurs carvingu - poziom podstawowy skierowany do 8 nauczycieli, w liczbie 8 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Kurs carvingu - poziom średniozaawansowany skierowany do 8 nauczycieli, w liczbie 9 godzin - zrealizowano 0,00%.
•    Kurs carvingu - techniki graficzne skierowany do 8 nauczycieli, w liczbie 9 godzin - zrealizowano 0,00%.
•    Kurs dekorowania potraw skierowany do 8 nauczycieli, w liczbie 8 godzin - zrealizowano 0,00%.
•    Kurs barmana skierowany do 7 nauczycieli, w liczbie 16 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Kurs baristy I stopnia skierowany do 7 nauczycieli, w liczbie 8 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Kurs baristy II stopnia skierowany do 7 nauczycieli, w liczbie 8 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Kurs zaawansowany latte art. skierowany do 7 nauczycieli, w liczbie 8 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Szkolenie sensoryczna skierowany do 7 nauczycieli, w liczbie 8 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Kurs wykorzystanie TIK skierowany do 8 nauczycieli, w liczbie 10 godzin - zrealizowano 100,00%.
•    Klub efektywnego pracownika - zajęcia psychoedukacyjne skierowany do 60 uczniów, w liczbie 400 godzin - zrealizowano 38,00%.
•    Klub efektywnego pracownika - zakładanie i prowadzenie własnej firmy skierowany do 60 uczniów, w liczbie 400 godzin - zrealizowano 18,50%.
•    Klub efektywnego pracownika - obowiązki fiskalno-finansowe skierowany do 60 uczniów, w liczbie 400 godzin - zrealizowano 39,00%.
•    Szkolny Punkt Informacji i Kariery skierowany do 67 uczniów, w liczbie 201 godzin - zrealizowano 22,39%.

Planowane są kolejne szkolenia z zakresu carvingu, rzeźbienia w mydle, barmana, baristy, dekorowania potraw, zajęć pozalekcyjnych, stażów zawodowych oraz praktyk zawodowych. Projekt wpisał się już na stałe w plan zajęć  i nikt nie wątpi, że jest ogromnym wsparciem dla tylu młodych ludzi oraz nauczycieli.

dodano: 2018-12-01 16:33:03
Nauczyciele poznali tajniki carvingu
Mimo niesprzyjających warunków atmosferycznych panujących na dworze, nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim uczestniczyli w kursie carvingu - poziom podstawowy. Kurs odbył się w ramach projektu „Kamień w zmysłach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

W trakcie sobotniego szkolenia nauczyciele poznali historię carvingu, narzędzia stosowane do wycinania w warzywach i owocach, sposoby doboru surowców, techniki i rodzaje cięć oraz sposoby zabezpieczenia wykonanych rzeźb. Jednak najważniejszym elementem kursu było praktyczne wykorzystanie noża tajskiego oraz różnego rodzaju dłutek, które pozwoliły wykonać ciekawe rzeźby.

Kurs carvingu - poziom podstawowy prowadziła pani Dominika Sadowska, tegoroczna zdobywczyni dwóch złotych medali podczas Culinary World Cup.

Wszystkim uczestnikom kursu gratulujemy pozytywnego zaliczenia szkolenia oraz całych palców.

(kliknij na zdjęcia!)

dodano: 2018-11-30 10:48:45
Czas na kurs rzeźbienia w mydle
Tydzień pomału dobiega końca, zatem przyszedł czas na kurs rzeźbienia w mydle, w którym uczestniczą uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim. Kurs odbywa się w ramach projektu „Kamień w zmysłach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

Należy wspomnieć, iż kurs prowadzony jest przez Panią Dominikę Sadowską, która parę dni temu w Luksemburgu zdobyła dwa złote medale podczas Culinary World Cup.  

(kliknij na zdjęcia!)

dodano: 2018-11-15 18:41:14
Uczniowie rywalizowali w konkursie kulinarnym "Polska Kuchnia Regionalna"
W czwartek 15 listopada br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się konkurs kulinarny "Polska Kuchnia Regionalna", który był skierowany do uczniów biorących udział w projekcie "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

 

W konkursie udział wzięło siedmiu uczniów, którzy przez kilka godzin przygotowywali przepyszne potrawy. Punktualnie o godzinie 10:30 komisja konkursowa w składzie: Pan Marek Szymański, Przewodniczący Komisji; Pani Ewa Kot, Członek Komisji oraz Pani Jadwiga Cuber rozpoczęła prace związane z oceną przygotowanych potraw. Po burzliwych obradach komisja konkursowa wyłoniła najlepsze potrawy.

O godzinie 11:00 w Sali Gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbyła się ceremonia wręczenia nagród dla najlepszych zawodników konkursu, w którym udział wzięli: Pan Józef Malec, Starosta Kamieński; Pan Marek Matys, Wicestarosta Kamieński; Pan Leszek Szefliński, Zastępca Burmistrza Gminy Kamień Pomorski; nauczyciele, uczniowie, a także rozjemcy tegorocznego konkursu kulinarnego.

Na początek nagrody wyróżnienia zostały przyznane: Pani Alicji Urbanowicz za przygotowanie "Uda i podudzia faszerowanego z gęsi oraz sałatką rzymską"; Pani Agnieszce Pawlak za przygotowanie "Kaczki faszerowanej wątróbkami z ziemniakami pieczonymi i sosem owocowym"; Panu Mateuszowi Szyłejko za przygotowanie "Rolady z gęsi, czipsa z boczku oraz dipu czosnkowego" oraz Panu Damianowi Michnowiczowi, który przygotował "Kaczkę pieczoną z jabłkami, puree z kalafiora oraz sosem śliwkowym".

Wreszcie przyszedł czas na wyłonienie najlepszych zawodników. Na najniższym stopniu podium stanęła Julia Kosecka, która przygotowała "Kaczkę pieczoną z jabłkami, ziemniaki pieczone oraz sos śliwkowy"; drugie miejsce przypadło Klaudii Wiśniewskiej za przygotowanie "Piersi z kaczki z karmelizowanymi owocami i ziemniakami fondant". Na najwyższym stopniu podium stanęła Pani Julia Laskowska za przygotowanie "Piersi z gęsi z żelowymi buraczkami".

Wszyscy zawodnicy z rąk Pana Józefa Malca, Starosty Kamieńskiego; Pana Marka Matysa, Wicestarosty Kamieńskiego; Pana Andrzeja Swatowskiego, Dyrektora Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim; Pana Marka Szymańskiego, Inspektora Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu w Starostwie Powiatowym w Kamieniu Pomorskim oraz Pani Justyny Teper, Nauczyciela, a jednocześnie Prezesa Stowarzyszenia Staszic cenne nagrody rzeczowe, statuetki oraz dyplomy.

Natomiast Pan Leszek Szefliński, Zastępca Burmistrza Gminy Kamień Pomorski dodatkowo nagrodził Panią Julię Laskowską nagrodą ufundowaną przez Urząd Miejski w Kamieniu Pomorskim.

Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów na arenie kulinarnej.

(kliknij na zdjęcia!)

dodano: 2018-10-23 20:24:43
Wycinali w owocach i warzywach
We wtorek 23 października br. w Sali Gimnastycznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się Konkurs Carvingu w ramach realizowanego projektu "Kamień w zmysłach". Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Działanie 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

 

W konkursie udział wzięło 19 zawodników. Końcowa klasyfikacja prezentuje się następująco:
I miejsce - Wiktoria Frydrych - 317 pkt.
II miejsce - Martyna Młynarska - 300 pkt.
III miejsce - Damian Michnowicz - 286 pkt.
IV miejsce - Gracjan Jałocha - 271 pkt.
V miejsce - Kamil Kubicki - 262 pkt.
VI miejsce - Szymon Marks - 260 pkt.
VII miejsce - Klaudia Wiśniewska - 255 pkt.
VII miejsce - Justyna Gąsiorowska - 255 pkt.
IX miejsce - Jesika Włodarczyk - 252 pkt.
X miejsce - Damian Przęczek - 241 pkt.
XI miejsce - Małgorzata Porada - 222 pkt.
XII miejsce - Klaudia Bartoszewicz - 207 pkt.
XIII miejsce - Oliwia Frydrych - 205 pkt.
XIV miejsce - Julia Kosecka - 194 pkt.
XV miejsce - Patrycja Materka - 186 pkt.
XVI miejsce - Dawid Daniś - 164 pkt.
XVII miejsce - Patryk Tralewicz - 155 pkt.
XVIII miejsce - Patryk Bociański - 147 pkt.
XIX miejsce - Wiktoria Selerska - 131 pkt.

Zwyciężczynią konkursu została Wiktoria Frydrych, która otrzymała największą sumę punktów. Konkurs składał się z dwóch konkurencji: pierwsza to efekty graficzne w arbuzie, a druga to kompozycje kwiatowe. Każdy z uczestników wywiązał się z tego zadania imponująco. Prace były naprawdę ciekawe i widowiskowe.

Prace konkursowe oceniali jurorzy w składzie: Grzegorz Gniech, Wicemistrz Świata w Carvingu; Grzegorz Sibon, Zwycięzca Pucharu Polski 2018 roku oraz Marek Szymański, Inspektor Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu w Starostwie Powiatowym w Kamieniu Pomorskim.

Zawodnicy z rąk Pana Marka Matysa, Wicestarosty Kamieńskiego; Pana Andrzeja Swatowskiego, Dyrektora Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim; Pana Grzegorz Gniecha, Wicemistrza Świata w Carvingu oraz Grzegorza Sibona, Zwycięzcy Pucharu Polski 2018 otrzymali dyplomy, puchary oraz cenne nagrody.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Z całego serca gratulujemy również wszystkim uczestnikom! Jesteście niesamowici.

(kliknij na zdjęcia!)

dodano: 2018-09-19 08:43:36
Za nami kurs kelnerski
W dniach 17-18 września br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się kolejny kurs. Tym razem grupa 10 uczniów brała udział w kursie kelnerskim prowadzonym przez Pana Rafała Wragę z Firmy Coctailshow. Przez 16 godzin uczniowie poznali różne techniki kelnerskie oraz rodzaje serwisu i ich zastosowanie. Kurs realizowany był w ramach projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja , Działanie 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego programu Operacyjnego Województwa zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

 

 

dodano: 2018-04-27 07:48:17
Konkurs kulinarny "Wariacje z pstrągiem"
We wtorek 24 kwietnia Stowarzyszenie Staszic zorganizowało Konkurs kulinarny „ Wariacje z pstrągiem” , temat przewodni konkursu: Pstrąg, marchewka i rzodkiewka. Konkurs skierowany był do uczniów ZSP im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim w ramach projektu „ Kamień w zmysłach” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja , Działanie 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego programu Operacyjnego Województwa zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

Cel konkursu:

  • Tworzenie regionalnych tradycji kulinarnych.
  • Promowanie Powiatu Kamieńskiego.
  • Kształcenie umiejętności zawodowych z uwzględnieniem twórczych inspiracji uczniów
  • Tworzenie sytuacji do prezentacji przez uczniów umiejętności zawodowych.

W konkursowe szranki stanęło 8 uczestników projektu „Kamień w zmysłach” Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w kamieniu Pomorskim.

Uczniowie za zadanie mieli:

  • przygotować samodzielnie przepis kulinarny na 5 porcji potrawy której tematem przewodnim jest „ Pstrąg, marchewka i rzodkiewka”.
  • sporządzić i zaprezentować komisji potrawę w pracowni technologicznej ZSP,

Na przygotowanie potrawy uczestnicy mieli 3,5 godziny.

Jury w składzie

Justyna Teper – przewodnicząca, nauczyciel praktycznej nauki zawodu

Janina Mańczak - wieloletnia Pani dyrektor naszej szkoły i nauczyciel przedmiotów gastronomicznych

Piotr Kiełpiński – Wydział Edukacji, Kultury i Sportu Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim

Komisja dokonała oceny organoleptycznej potraw, organizacji stanowiska pracy, techniki wykonania, czasu i rytmu pracy.
A oto wyniki tegorocznej rywalizacji:

Kamil Kubicki I KUC - ,,Pstrąg w sosie kolorowym’’

Katarzyna Wrona II TŻiGD - ,,Ptysie z pastą z pstrąga, marchewka w panierce i dip z rzodkiewki’’

Kamil Duda II TŻiGD - ,,Rolada szpinakowa z pstrągiem ojcowskim, marchewką i dipem z rzodkiewki’’

Wyróżnienia otrzymali:

Oliwia Frydrych II TŻiGD - ,,Grillowany pstrąg podany na puree z marchewki z rzodkiewką w trzech odsłonach”

Jesika Włodarczyk II TŻiGD - ,,Roladki zapiekane z pstrąga na pesto z liści rzodkiewki z kluseczkami leniwymi z marchewki”

Klaudia Przybysz II TŻiGD - ,,Tatar z pstrąga z frytkami z marchewki’’

Klaudia Bartoszewicz II TŻiGD - ,,Mus z pstrąga, sałatka z selera, marchewki i rzodkiewki’’

Paulina Wdowiak III TŻiGD - ,,Tatar z pstrąga wędzonego otulony marchwią i rzodkiewką’’

Publiczność przyznała swoją nagrodę: Katarzynie Wrona z klasy II TżiGD.

Uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe statuetki za zajęcie I, II i III miejsca, dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Stowarzyszenie Staszic. Nagrodę za zajęcie I miejsca wręczył Starosta Powiatu Kamieńskiego Józef Malec, II miejsca wręczył Wicestarosta Powiatu Kamieńskiego Marek Matys , III miejsca- Dyrektor ZSP Andrzej Swatowski. Tego dnia oprócz konkursu kulinarnego szkoła była otwarta dla uczniów kończących gimnazjum.

Serdeczne podziękowania kierujemy Stowarzyszeniu Staszic, nauczycielom praktycznej i teoretycznej nauki zawodu oraz Panu Markowi Szymańskiemu za pomoc w organizacji konkursu.

Uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

(kliknij na zdjęcia!)

dodano: 2018-04-12 10:01:21
Uczniowie oraz Nauczyciele uczestniczyli w kursie baristy I stopnia
W dniach 6 i 7 kwietnia br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorski odbyły się kursy zawodowe baristy I stopnia dla uczniów oraz nauczycieli, które poprowadził Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów. Kurs został zorganizowany w ramach projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.
Uczestnicy kursu uzyskali podstawową wiedzę o kawie, obsłudze urządzeń kawowych i podstawowych technik baristy, tj. przygotowanie espresso, spienianie mleka, przygotowanie cappuccino z elementami latte art., przygotowanie różnych napojów na bazie espresso, czyszczenie i konserwacja sprzętu. Po ukończeniu kursu uczniowie oraz nauczyciele otrzymali certyfikaty potwierdzające ukończenie kursy baristy I stopnia.
dodano: 2018-03-22 11:55:50
Młodzież rywalizowała w konkursie kulinarnym "Kamień w zmysłach"
We wtorek 20 marca br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim został zorganizowany Dzień Otwarty Szkoły. Była to dobra okazja do odwiedzenia szkoły przez uczniów kończących gimnazjum, ich rodziców i pracodawców. Głównym punktem programu był XIV Finał konkursu kulinarnego „Kamień w zmysłach”. Tegoroczna edycja odbyła się w ramach projektu „Kamień w zmysłach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiego w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020. Kompleksową organizację konkursu dla uczniów szkoły biorących udział w projekcie zapewniło Stowarzyszenie Staszic. Uroczystość rozpoczęła się od powitania zebranych gości przez uczniów w kliku językach.

Do rywalizacji konkursowej stanęło dziesięcioro uczniów biorących czynny udział w projekcie „Kamień w zmysłach”. Każdy z uczniów musiał przygotować potrawy z ryby, które zostały ocenione przez Jury w składzie: Marek Szymański, Inspektor Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu; Joanna Przybyła, Doradca Zawodowy oraz Marianna Juszczak, Pedagog Szkolny.

A tak przedstawiają się wyniki: 
I miejsce - Joanna Michelis z klasy III TŻ i UG za "Muszle nadziewane łososiem"
II miejsce - Kinga Kurant z kl. III TŻ i UG za "Pieczonego dorsza na dyniowym curry"
III miejsce - Martyna Młynarska z kl. II TŻ i UG za "Grillowanego łososia w harissie z flambirowanym groszkiem"

Dodatkowo Jury postanowiło wyróżnić następujących zawodników: Wiktoria Frydrych (II TŻ i UG) za "Tatara z pstrąga pod delikatną pianką anyżową i sosem z mango", Natalia Kocaj (III TŻ i UG) za "Łososia w migdałach z crostini i pastą avocado", Magdalena Pawlak (II kucharz) za "Sandacza w panierce z chorizo i sosem z rukoli", Szymon Fiedorowicz (II kucharz) za "Ceviche z łososia z tapenadą z fasoli szparagowej", Paulina Wrońska (II kucharz) za "Pstrąga pieczonego z warzywami i sosem tzatziki", Paweł Górski (I kucharz) za "Fu- fu z łososia z pieczywem czosnkowym", Kamil Kubicki (I kucharz) za "Dorsza w trzepańcu piwnym z sałatką ze świeżego szpinaku".

Dodatkowo Paulina Wrońska z klasy II KUC wyróżniona zastała ponadto nagrodą publiczności.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe, natomiast najlepsza trójka dodatkowo otrzymała statuetki.

(kliknij na zdjęcia!)

dodano: 2018-02-12 13:48:49
Zapytanie ofertowe Nr 8/ RPZP.08.06.00-32-K021/17/2018
W związku z realizacją projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, zapraszamy do składania ofert na "Modernizację sal komputerowych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim".
Pobierz zapytanie ofertowe:
dodano: 2018-01-08 20:48:52
Zapytanie ofertowe Nr 7/ RPZP.08.06.00-32-K021/17/2018
W związku z realizacją projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, zapraszamy do składania ofert na "Dostawę surowców do ćwiczeń na potrzeby zajęć Właściciel bazy gastronomicznej oraz Właściciel bazy cateringowej w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim".
Pobierz zapytanie ofertowe:
dodano: 2018-01-04 08:09:36
Zapytanie ofertowe Nr 6/ RPZP.08.06.00-32-K021/17/2018
W związku z realizacją projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, zapraszamy do składania ofert na pełnienie funkcji: "Specjalisty ds. Zamówień Publicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim"
Pobierz zapytanie ofertowe:
dodano: 2018-01-04 08:08:45
Zapytanie ofertowe Nr 5/ RPZP.08.06.00-32-K021/17/2018
W związku z realizacją projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, zapraszamy do składania ofert na: "Kompleksową organizację konkursów dla uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim"
Pobierz zapytanie ofertowe:
dodano: 2018-01-04 08:07:04
Zapytanie ofertowe Nr 4/ RPZP.08.06.00-32-K021/17/2018
W związku z realizacją projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, zapraszamy do składania ofert na: "Opracowanie i dostawę materiałów promocyjnych"
Pobierz zapytanie ofertowe:
dodano: 2018-01-04 08:05:58
Zapytanie ofertowe Nr 3/ RPZP.08.06.00-32-K021/17/2018
W związku z realizacją projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, zapraszamy do składania ofert na: "Dostawę materiałów biurowych i eksploatacyjnych"
Pobierz zapytanie ofertowe:
dodano: 2018-01-04 08:04:43
Zapytanie ofertowe Nr 2/ RPZP.08.06.00-32-K021/17/2018
W związku z realizacją projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, zapraszamy do składania ofert na pełnienie funkcji: "Koordynatora Szkolnego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim"
Pobierz zapytanie ofertowe:
dodano: 2018-01-04 07:58:52
Zapytanie ofertowe Nr 1/ RPZP.08.06.00-32-K021/17/2018
W związku z realizacją projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, zapraszamy do składania ofert na pełnienie funkcji: "Kierownika Projektu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim"
Pobierz zapytanie ofertowe:
dodano: 2018-01-02 09:18:05
Rusza nabór uczestników do projektu "Kamień w zmysłach"
Rozpoczyna się rekrutacja uczestników projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego.
 
Celem projektu jwyrównanie szans uczniów, podniesienie poziomu kompetencji zawodowych i kluczowych uczniów, nabycie doświadczenia i kwalifikacji, uprawnień zawodowych, podniesienie kompetencji nauczycieli, doposażenie bazy dydaktycznej szkół w TIK, a tym samym poprawę efektów kształcenia, rozszerzenie i wzbogacenie oferty edukacyjnej i dostosowanie jej do rynku pracy. Projekt przewiduje udzielenie wsparcia w okresie od dnia 01 stycznia 2018 roku do dnia 31 stycznia 2020 roku dla 60 uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim oraz 8 nauczycieli.
 
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z Regulaminem rekrutacji i uczestnictwa w projekcie.
 
 Dokumenty rekrutacyjne dostępne są w:
1. Sekretariacie szkoły, 
2. W biurze projektu (Starostwo Powiatowe, ul. Wolińska 7b, 72-400 Kamień Pomorski, pokój 11B),
3. Na stronie internetowej: www.powiatkamienski.pl www.zspkamien.edupage.org/
 
Pobierz dokumenty:
Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia