11-03-2015

Kulinarne fantazje na temat Kamienia Pomorskiego

W 70 rocznicę zdobycia Kamienia Pomorskiego, w miejscowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych, odbyła się uroczystość upamiętniająca to wydarzenie. Uświetnili ją swoją obecnością nasi goście, reprezentujący władze Powiatu Kamieńskiego, Gminy, jednostek organizacyjnych powiatu, dyrektorów szkół, związków zawodowych, pracodawców, emerytów i kombatantów. Uroczystość rozpoczął dyrektor szkoły Andrzej Swatowski, który przywitał zebranych. Następnym punktem programu była część historyczna, w której uczniowie przypomnieli zebranym fakty z dziejów miasta, ilustrowane prezentacją komputerową. Tę część zakończyło wykonanie piosenki „Moje miasto” do słów Henryki Reinhold- Czuryło, z muzyką naszej nauczycielki Wiesławy Woszczyk.
Kolejnym punktem programu była XI już edycja konkursu „Fantazje kulinarne na temat Kamienia Pomorskiego”. Uczniowie klas gastronomicznych przygotowali 8 potraw nawiązujących  do miasta, regionu, historii, legend, osób i produktów,  kojarzących się
z naszym pięknym, bogatym w historię grodem.
A oto menu i jego autorzy:
1. „Zupa piracka”-   Sabina Kociuba i Paweł Wiśniewski z klasy II Technikum Żywienia
2. „Danie biskupa”- Ewelina Drążyk i Natalia Bandura z klasy II Technikum Żywienia
3. „Kaczka z zalewu”- Magda Błaut i Krzysztof Wojciechowski z klasy II Technikum Żywienia
4. „Zrazy kamieńskie”- Dawid Wejda z klasy III Technikum Żywienia
5. „Kamieńska tuba”- Kacper Małachowski z klasy III kucharz
6. „Legendarna ropucha”- Marta Palenica z klasy I Technikum Żywienia
7. „Roladki z dorsza nadziewane serem”- Kamil Świerczek i Paweł Nowakowski z klasy III kucharz
8. „Powrót do przeszłości”- Justyna Zielińska i Agnieszka Piasecka z klasy IV Technikum Żywienia
Nasi śmiałkowie prezentowali kolejno swoje dzieła, które oceniało fachowe jury, złożone
z nauczycielek  przedmiotów zawodowych. Brano pod uwagę zarówno walory smakowe, jak i pomysł na zaprezentowanie potrawy, związek z motywem Kamienia Pomorskiego, ubiór (charakteryzację) uczestnika. Potrawy degustowało zarówno jury, jak i pozostali zgromadzeni, którzy przyznawali swoją nagrodę publiczności. Czas oczekiwania na wyniki  konkursu wypełniła pomysłowa prezentacja, ilustrująca przygotowania potraw „od kuchni”.
A oto werdykt:
I.  Dawid Wejda  
II.  Marta Palenica
III. Justyna Zielińskia i Agnieszka Piaseckiea  ex aequo z Kacprem Małachowskim
Wyróżnienia otrzymali: Kamil Świerczek i Paweł Nowakowski, Ewelina Drążyk i Natalia Bandura, Magda Błaut i Krzysztof Wojciechowski.
Nagrodę publiczności wywalczyły  Justyna i Agnieszka.
Uczniowie otrzymali piękne nagrody dzięki naszym sponsorom, do których należeli: Starosta Powiatu Kamieńskiego Józef Malec, Burmistrz Kamienia Pomorskiego Stanisław Kuryłło, dyrektor ZSP Andrzej Swatowski, Proboszcz Dariusz Żarkowski, Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Mirosław Nowicki i Prezes ZNP Zofia Sobolewska, komendant Powiatowej Straży Pożarnej Tomasz Weremczuk, skarbnik Cechu Rzemiosł Różnych  Marek Kamiński,  Rada Rodziców reprezentowana przez Izabelę Wojciechowicz – Sławińską, pracodawca Wiesław Żelek, Samorząd ZSP.
Opiekę merytoryczną nad uczniami sprawowali nauczyciele gastronomicznych przedmiotów zawodowych: Ewa Kot, Dariusz Juszczak, Justyna Teper, Anna Wróblewska, Joanna Książek, Katarzyna Andziulewicz, Aneta Suzanowicz.

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Boboryko

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia