05-06-2015

Konkurs kulinarny "Wariacje z Pstrągiem"

W dniu 03 czerwca 2015 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się szkolny konkurs kulinarny "Wariacje z Pstrągiem". Uczniowie mieli za zadanie przygotować potrawę z pstrągiem w roli głównej. Na to zadanie mieli 120 minut.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu było Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim. Wykonawcą była firma Carving-Art Paweł Sztenderski.

Konkurs odbył się w ramach projektu "Lokata na Jutro", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej, Priorytet IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie 9.2 „Podniesienie atrakcyjności szkolnictwa zawodowego”. W konkursie wzięli udział uczniowie ze Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim. Celem konkursu było kształtowanie postaw kreatywnych oraz podniesienie umiejętności zawodowych uczniów zdobytych podczas zajęć szkolnych i w ramach praktyk zawodowych. Chcieliśmy również zachęcić uczniów do zgłębiania wiedzy kulinarnej, podnoszenia wrażliwości estetycznej, jak również w tym konkretnym przypadku promować pstrąga, jako znakomity produkt dla kucharza.

W jury konkursu zasiedli Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech, kucharze z wieloletnim stażem oraz Pan Waldemar Dubrawski, Wicestarosta Kamieński. Na konkursie nie zabrakło również przedstawicieli projektu w ramach którego odbył się ten konkurs: Pani Krystyna Gogacz, Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu w Starostwie Powiatowym, a także Pani Marta Stolarz oraz Pan Marek Szymański, którzy bezpośrednio nadzorowali realizację i przebieg konkursu. Wszystkich przedstawicieli oraz uczniów gościł Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim, Pan Andrzej Swatowski.

Do konkursu zgłosiło się dziewięciu uczestników. Jury spośród zgłoszeń wybrało finałową ósemkę, którzy zaproponowali najciekawsze propozycje kulinarne.
LISTA STARTUJĄCYCH
1.    Sylwia Arsoba - Grillowany pstrąg  farszem orzechowym z gotowaną cukinią oraz dodatkiem dipu śmietanowo - koperkowego
2.    Dawid Wejda - Pstrąg na puree z selera i warzywa z sosem holenderskim
3.    Kaja Szczepkowska - Pstrąg w cieście francuskim ze szpinakiem
4.    Katarzyna Sadowska - Pstrąg faszerowany w sosie pomarańczowym
5.    Marta Palenica - Kołduny z pstrąga w rosole rybnym
6.    Karolina Malec - Pstrąg saute z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z młodej kapusty, marchewki, koperku i jabłka
7.    Magda Błaut - Pstrąg faszerowany w liściach kapusty
8.    Sabina Kociuba - Pstrąg w warzywach

NIEZAKWALIFIKOWANE OSOBY
9.    Gawryszewski Filip - Pstrąg czosnkowy

Po krótkiej odprawie konkursowej uczniowie przystąpili do pracy.  Jury oceniało tak ważne aspekty rzemiosła kucharskiego jak organizacja i czystość pracy oraz właściwe wykorzystanie produktów. Najważniejszym na tym etapie konkursu zagadnieniem dla jury były właściwy dobór i wykonanie odpowiednich technik kulinarnych. Po regulaminowym czasie uczniowie zaczęli prezentować swoje dania. Tutaj najważniejszym aspektem był smak potrawy. Oprócz tego sędziowie zwracali uwagę na wygląd potrawy i sposób podania, czystość i porządek po zakończeniu pracy. Ocenie podlegała również prezentacja ustna dania przed komisją konkursową.

Po krótkich obradach i podsumowaniach jury zadecydowało, że zwyciężczynią konkursu kulinarnego Wariacje z Pstrągiem została Magda Błaut. Tuż za nią uplasowała się Marta Palenica oraz Sylwia Arsoba.

Poniżej przedstawiamy końcową klasyfikację konkursu:
1.    MAGDA BŁAUT - 159 PKT
2.    MARTA PALENICA - 157 PKT
3.    SYLWIA ARSOBA - 150 PKT
4.    Karolina Malec - 138 pkt
5.    Katarzyna Sadowska - 138 pkt
6.    Sabina Kociuba - 135 pkt
7.    Dawid Wejda - 132 pkt
8.    Kaja Szczepkowska - 126 pkt


Dla wszystkich laureatów konkursu organizatorzy przewidzieli nagrody rzeczowe o łącznej wartości 2500 zł. Wśród nagród znalazły się tak przydatne narzędzia jak roboty kuchenne, malaksery i blendery, patelnie indukcyjne, frytownica, sokowirówka, rożen elektryczny czy wagi elektroniczne. Mamy nadzieję, że ufundowane nagrody pomogą jeszcze bardziej rozwinąć skrzydła tym młodym i uzdolnionym kucharzom.

Kliknij na zdjęcia

 

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia