Przyszedł czas na kursy z zakresu carvingu
W dniach 8-9 października br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim realizowany był kurs carvingu na poziomie podstawowym oraz średniozaawansowanym dla uczniów biorących udział w projekcie „Kamień w zmysłach”, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Działanie 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.
W trakcie dwudniowego szkolenia uczniowie poznali historię carvingu, narzędzia stosowane do wycinania warzyw i owoców, sposoby doboru surowców, techniki i rodzaje cięć, sposoby zabezpieczania wykonanych rzeźb. Jednakże najważniejszym elementem kursu było praktyczne wykorzystanie noża tajskiego oraz różnego rodzaju dłutek, które pozwoliły wykonać następujące rzeźby: liście z cukinii, kalie z kopru włoskiego, różę z kalarepy, kwiat tajski w melonie, ptaszki miłości, szyszkę z marchwi, różę w arbuzie, róże z marchwi, papugę z rzodkwi, astry z buraczka, chryzantemy z kalarepy, dalie z kalarepy, kwiat tajski II stopnia w melonie, różę z cukinii. Kurs carvingu prowadził Wicemistrz Polski w Carvingu, Pan Grzegorz Gniech.
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, wywodząca się z krajów Dalekiego Wschodu: Chin, Tajlandii, Japonii, obecnie najbardziej popularna w Tajlandii. Mieszkańcy tego kraju słyną z umiłowania piękna i bogatej ornamentacji, co przejawia się przede wszystkim w architekturze świątynnej i tradycyjnych strojach tancerek. Obecne w nich typowe tajskie motywy pojawiają się również często jako element rzeźb z dyni, melonów, ananasów, jabłek i papai. Produkty te można też drążyć w celu uzyskania oryginalnych mis na sałatki, sosy, a nawet gorące potrawy. Z warzyw wycina się kwiaty i liście, niekiedy też małe zwierzątka, które zjada się na surowo lub po ugotowaniu. Najwięksi mistrzowie tworzą tradycyjne tajskie łódeczki oraz mitologicznych bohaterów, nie tylko z owoców i warzyw, ale również z masła czy ryżu.
Początkowo jadalne arcydzieła cieszyły oczy i podniebienia wyłącznie mieszkańców cesarskiego dworu. Złote czasy tej sztuki przypadają na XIX wiek. Po rewolucji w 1931 roku, jej popularność spadła, więc specyficznego rzemiosła zaczęto nauczać w tajskich szkołach, aby tradycja nie zaginęła. Obecnie naukę rzeźbienia w owocach i warzywach rozpoczynają dzieci w wieku 11 lat, a jej kontynuacja ma miejsce w gimnazjach i szkołach średnich, jak również, fakultatywnie, na uniwersytetach.
Starostwo Powiatowe
w Kamieniu Pomorskim
ul. Wolińska 7b
72 - 400 Kamień Pomorski
tel: 91 38 23 120
fax: 91 38 23 121
Elektroniczna Skrzynka Podawcza
Szukaj w serwisie
Kalendarz imprez
Styczeń 2021 | >> | |||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Ni |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |