Uczniowie rywalizowali w konkursie kulinarnym "Polska Kuchnia Regionalna"
W czwartek 15 listopada br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się konkurs kulinarny "Polska Kuchnia Regionalna", który był skierowany do uczniów biorących udział w projekcie "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.
W konkursie udział wzięło siedmiu uczniów, którzy przez kilka godzin przygotowywali przepyszne potrawy. Punktualnie o godzinie 10:30 komisja konkursowa w składzie: Pan Marek Szymański, Przewodniczący Komisji; Pani Ewa Kot, Członek Komisji oraz Pani Jadwiga Cuber rozpoczęła prace związane z oceną przygotowanych potraw. Po burzliwych obradach komisja konkursowa wyłoniła najlepsze potrawy.
O godzinie 11:00 w Sali Gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbyła się ceremonia wręczenia nagród dla najlepszych zawodników konkursu, w którym udział wzięli: Pan Józef Malec, Starosta Kamieński; Pan Marek Matys, Wicestarosta Kamieński; Pan Leszek Szefliński, Zastępca Burmistrza Gminy Kamień Pomorski; nauczyciele, uczniowie, a także rozjemcy tegorocznego konkursu kulinarnego.
Na początek nagrody wyróżnienia zostały przyznane: Pani Alicji Urbanowicz za przygotowanie "Uda i podudzia faszerowanego z gęsi oraz sałatką rzymską"; Pani Agnieszce Pawlak za przygotowanie "Kaczki faszerowanej wątróbkami z ziemniakami pieczonymi i sosem owocowym"; Panu Mateuszowi Szyłejko za przygotowanie "Rolady z gęsi, czipsa z boczku oraz dipu czosnkowego" oraz Panu Damianowi Michnowiczowi, który przygotował "Kaczkę pieczoną z jabłkami, puree z kalafiora oraz sosem śliwkowym".
Wreszcie przyszedł czas na wyłonienie najlepszych zawodników. Na najniższym stopniu podium stanęła Julia Kosecka, która przygotowała "Kaczkę pieczoną z jabłkami, ziemniaki pieczone oraz sos śliwkowy"; drugie miejsce przypadło Klaudii Wiśniewskiej za przygotowanie "Piersi z kaczki z karmelizowanymi owocami i ziemniakami fondant". Na najwyższym stopniu podium stanęła Pani Julia Laskowska za przygotowanie "Piersi z gęsi z żelowymi buraczkami".
Wszyscy zawodnicy z rąk Pana Józefa Malca, Starosty Kamieńskiego; Pana Marka Matysa, Wicestarosty Kamieńskiego; Pana Andrzeja Swatowskiego, Dyrektora Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim; Pana Marka Szymańskiego, Inspektora Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu w Starostwie Powiatowym w Kamieniu Pomorskim oraz Pani Justyny Teper, Nauczyciela, a jednocześnie Prezesa Stowarzyszenia Staszic cenne nagrody rzeczowe, statuetki oraz dyplomy.
Natomiast Pan Leszek Szefliński, Zastępca Burmistrza Gminy Kamień Pomorski dodatkowo nagrodził Panią Julię Laskowską nagrodą ufundowaną przez Urząd Miejski w Kamieniu Pomorskim.
Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów na arenie kulinarnej.
(kliknij na zdjęcia!)
Starostwo Powiatowe
w Kamieniu Pomorskim
ul. Wolińska 7b
72 - 400 Kamień Pomorski
tel: 91 38 23 120
fax: 91 38 23 121
Elektroniczna Skrzynka Podawcza
Szukaj w serwisie
Kalendarz imprez
Styczeń 2021 | >> | |||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Ni |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |