Półmetek realizacji projektu "Kamień w zmysłach"
Mamy grudzień, zatem przyszedł czas podsumować pierwszy rok realizacji projektu "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.
Projekt skierowany jest do 67 uczniów Technikum Żywienia, Technikum Hotelarskiego oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz, a także 8 nauczycieli Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim. Realizacja projektu ma na celu spowodować wyrównanie szans uczniów, podnieść poziom kompetencji zawodowych i kluczowych uczniów oraz nauczycieli, a także doposażyć pracownie zawodowe w profesjonalny sprzęt dydaktyczny co pozwoli odzwierciedlić naturalne warunki pracy.
Projekt w statystykach:
• Do tej pory uczestnicy projektu skorzystali z ponad 11.000 godzin różnego rodzaju wsparcia, a przed nimi jeszcze ponad 3.000 godzin.
• Staże zawodowe skierowane do 47 uczniów, co daje 7520 godzin - zrealizowano 87,23%.
• Praktyki zawodowe skierowane do 20 uczniów, co daje 3200 godzin - zrealizowano 40,00%.
• Zajęcia Właściciel bazy gastronomicznej skierowany do 24 uczniów, w liczbie 480 godzin zajęć - zrealizowano 77,08%.
• Zajęcia Właściciel bazy cateringowej skierowany do 24 uczniów, w liczbie 480 godzin zajęć - zrealizowano 77,71%.
• Zajęcia Akademia przyszłego hotelarza - wiedza i praktyka w hotelarstwie skierowany do 10 uczniów, w liczbie 320 godzin zajęć - zrealizowano 91,25%.
• Zajęcia Internetowa obsługa podmiotów branży hotelarskiej i gastronomicznej skierowany do 20 uczniów, w liczbie 480 godzin - zrealizowano 29,37%.
• Kurs carvingu - poziom podstawowy skierowany do 20 uczniów, w liczbie 16 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Kurs carvingu - poziom średniozaawansowany skierowany do 20 uczniów, w liczbie 18 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Kurs carvingu - techniki graficzne skierowany do 20 uczniów, w liczbie 18 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Kurs rzeźbienia w mydle skierowany do 20 uczniów, w liczbie 18 godzin - zrealizowano 50,00%.
• Kurs dekorowania potraw skierowany do 20 uczniów, w liczbie 16 godzin - zrealizowano 0,00%.
• Kurs dietetyki skierowany do 10 uczniów, w liczbie 30 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Kurs barmana skierowany do 30 uczniów, w liczbie 48 godzin - zrealizowano 33,33%.
• Kurs baristy I stopnia skierowany do 30 uczniów, w liczbie 24 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Kurs baristy II stopnia skierowany do 30 uczniów, w liczbie 24 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Kurs alternatywnych metod parzenia kawy skierowany do 30 uczniów, w liczbie 24 godzin - zrealizowano 33,33%.
• Kurs zaawansowane latte art. skierowany do 30 uczniów, w liczbie 24 godzin - zrealizowano 33,33%.
• Szkolenie sensoryczne skierowany do 30 uczniów, w liczbie 24 godzin - zrealizowano 33,33%.
• Kurs kelnerstwa skierowany do 20 uczniów, w liczbie 32 godzin - zrealizowano 50,00%.
• Kurs pracy z chmurą edukacyjną skierowany do 60 uczniów, w liczbie 10 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Konkurs carvingu skierowany do 20 uczniów - zrealizowano 100,00%.
• Konkurs kulinarny "Wariacje z pstrągiem" skierowany do 8 uczniów - zrealizowano 100,00%.
• Konkurs kulinarny "Polska kuchnia regionalna" skierowany do 20 uczniów - zrealizowano 35,00%.
• Konkurs kulinarny "Kamień w zmysłach" skierowany do 20 uczniów - zrealizowano 50,00%.
• Wyjazd zawodoznawczy do Berlina skierowany do 40 uczniów - zrealizowano 0,00%.
• Wyjazd do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu skierowany do 40 uczniów - zrealizowano 0,00%.
• Kurs carvingu - poziom podstawowy skierowany do 8 nauczycieli, w liczbie 8 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Kurs carvingu - poziom średniozaawansowany skierowany do 8 nauczycieli, w liczbie 9 godzin - zrealizowano 0,00%.
• Kurs carvingu - techniki graficzne skierowany do 8 nauczycieli, w liczbie 9 godzin - zrealizowano 0,00%.
• Kurs dekorowania potraw skierowany do 8 nauczycieli, w liczbie 8 godzin - zrealizowano 0,00%.
• Kurs barmana skierowany do 7 nauczycieli, w liczbie 16 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Kurs baristy I stopnia skierowany do 7 nauczycieli, w liczbie 8 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Kurs baristy II stopnia skierowany do 7 nauczycieli, w liczbie 8 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Kurs zaawansowany latte art. skierowany do 7 nauczycieli, w liczbie 8 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Szkolenie sensoryczna skierowany do 7 nauczycieli, w liczbie 8 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Kurs wykorzystanie TIK skierowany do 8 nauczycieli, w liczbie 10 godzin - zrealizowano 100,00%.
• Klub efektywnego pracownika - zajęcia psychoedukacyjne skierowany do 60 uczniów, w liczbie 400 godzin - zrealizowano 38,00%.
• Klub efektywnego pracownika - zakładanie i prowadzenie własnej firmy skierowany do 60 uczniów, w liczbie 400 godzin - zrealizowano 18,50%.
• Klub efektywnego pracownika - obowiązki fiskalno-finansowe skierowany do 60 uczniów, w liczbie 400 godzin - zrealizowano 39,00%.
• Szkolny Punkt Informacji i Kariery skierowany do 67 uczniów, w liczbie 201 godzin - zrealizowano 22,39%.
Planowane są kolejne szkolenia z zakresu carvingu, rzeźbienia w mydle, barmana, baristy, dekorowania potraw, zajęć pozalekcyjnych, stażów zawodowych oraz praktyk zawodowych. Projekt wpisał się już na stałe w plan zajęć i nikt nie wątpi, że jest ogromnym wsparciem dla tylu młodych ludzi oraz nauczycieli.
Starostwo Powiatowe
w Kamieniu Pomorskim
ul. Wolińska 7b
72 - 400 Kamień Pomorski
tel: 91 38 23 120
fax: 91 38 23 121
Elektroniczna Skrzynka Podawcza
Szukaj w serwisie
Kalendarz imprez
Styczeń 2021 | >> | |||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Ni |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |