08-09-2009

Państwowa Inspekcja Sanitarna informuje, iż prowadzi nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów

Państwowa Inspekcja Sanitarna uprzejmie informuje, iż sprawuje nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów świeżych, przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby. W myśl art. 44 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie przetwórstwa grzybów są zobowiązane zatrudniać grzyboznawcę. Państwowa Powiatowa Inspekcja Sanitarna w Kamieniu Pomorskim zawiadamia, że grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych mogą być oferowane konsumentowi:
  • wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;
  • pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone;
  • w opakowaniu jednostkowym, oznakowanym w sposób umożliwiający identyfikację gatunku i producenta.
Do obrotu handlowego dopuszczone zostały 42 gatunki grzybów. Grzyby wprowadzone do obrotu nie mogą wskazywać żadnych negatywnych cech organoleptycznych: oślizłość, zapleśnienie, nadmierne zanieczyszczenie, zaczerwienienie, gorzki smak czy zaparzenie. Jednocześnie Państwowa Inspekcja Sanitarna w Kamieniu Pomorskim informuje, że w sezonie grzybowym od 7 września do 19 października 2009 r. będą przeprowadzane kontrole w punktach skupu, w miejscach sprzedaży detalicznej w zakresie obrotu handlowego grzybami oraz przetworami grzybowymi, podczas których zwraca się szczególną uwagę na warunki przechowywania oraz właściwe oznakowanie oferowanych do sprzedaży pieczarek, grzybów suszonych w opakowaniach jednostkowych oraz przetworów grzybowych.


Tekst: Marek Szymański


Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia