07-03-2019

Za nami konkurs kulinarny "Kamień w zmysłach"

W czwartek 7 marca br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisłąwa Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się kolejny konkurs kulinarny "Kamień w zmysłach", który był skierowany do uczniów biorących udział w projekcie "Kamień w zmysłach", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

Przez kilka godzin uczniowie przygotowywali konkursowe potrawy pod kontrolą komisji konkursowej w składzie: pan Marek Szymański, Przewodniczący Komisji; pani Joanna Przybyła, Członek Komisji oraz pani Marianna Juszczak, Członek Komisji.

O godzinie 10:00 w Sali Gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbyła się ceremonia wręczenia nagród, w którym udział wzięli: pan Józef Malec, Starosta Kamieński; pani Joanna Piwińska, Wicestarosta Kamieński; pan Jacek Golusda, Przewodniczący Rady Gminy Kamień Pomorski oraz pani Anna Stanaszek-Kaczor, Sekretarz Gminy Kamień Pomorski.

Na początek nagrody wyróżnienia zostały przyznane: pani Justynie Gąsiorowskiej za przygotowanie "Pieczone polędwiczki z sosem winnym truskawkowo-malinowym", pani Oliwii Frydrych za przygotowanie "Biszkopta rybnego z sosem wiśniowym", pani Martynie Młynarskiej za przygotowanie "Roladki z Mariny w opieńkowym lesie", pani Agnieszce Pawlak za przygotowanie "Klasycznej z kamienia, galaretką truskawkową oraz pierś z kurczaka w sosie pomorskim" oraz panu Kamilowi Kubickiemu za przygotowanie "Kaczki w sosie czekoladowym z zapiekanką z kozim serem".

Wreszcie przyszedł czas na wyłonienie najlepszych zawodników. Na najniższym stopniu podium stanęła pani Jesika Włodarczyk, która przygotowała "Koszyk kwiatuszkowy z masą malinową", drugie miejsce przypadło pani Wiktorii Frydrych za przygotowanie "Udko z kaczki z zielonymi kluseczkami z burakami oraz sosem żurawinowym". Na najwyższym stopniu podium stanęła pani Joanna Michelis, która przygotowała "Roladę staromiejską".

Następnie odbył się pokaz kulinarny przygotowany przez pana Łukasza Frankowicza, który swoje doświadczenie kulinarne zdobył w Londynie pod okiem takich Chefów jak Francesco Mazzei czy Gordon Ramsey. Należy wspomnieć, iż pan Łukasz był uczestnikiem VII edycji programu kulinarnego "Top Chef".

Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów na arenie kulinarnej.

(kliknij na zdjęcie!)

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia