22-05-2019

Konkurs kulinarny "POLSKA KUCHNIA REGIONALNA"

Konkurs kulinarny „ POLSKA KUCHNIA REGIONALNA”

21 maja Stowarzyszenie Staszic zorganizowało konkurs kulinarny pod nazwą „POLSKA KUCHNIA REGIONALNA". Temat przewodni konkursu to: „ZIEMNIAKI MAJĄ POLSKIE SMAKI”. Był on skierowany do uczniów ZSP im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim w ramach projektu „ Kamień w zmysłach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja , Działanie 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego programu Operacyjnego województwa zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

Cel konkursu:

  • Tworzenie regionalnych tradycji kulinarnych.
  • Promowanie Powiatu Kamieńskiego.
  • Kształcenie umiejętności zawodowych z uwzględnieniem twórczych inspiracji uczniów
  • Tworzenie sytuacji do prezentacji przez uczniów umiejętności zawodowych.

 

W konkursowe szranki stanęło 7 uczestników projektu „Kamień w zmysłach” Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim.

Uczniowie mieli za zadanie w czasie 120 minut:

  • przygotować samodzielnie przepis kulinarny na 5 porcji potrawy, której tematem przewodnim jest „ ZIEMNIAK”.
  • sporządzić i zaprezentować komisji potrawę w pracowni technologicznej ZSP, uwzględniając nowe trendy w serwowaniu potraw.

Jury w składzie

  1. Pani Katarzyna Chudy – właścicielka Baru „ Dziki Osioł” w Kamieniu Pomorskim
  2. Pani Ewa Kot– nauczycielka przedmiotów zawodowych
  3. Pani Iga Cuber- emerytowana nauczycielka przedmiotów gastronomicznych

Komisja dokonała oceny organoleptycznej potraw, organizacji stanowiska pracy, techniki wykonania, czasu i rytmu pracy.
A oto wyniki tegorocznej rywalizacji:

  1. Wiktoria Frydrych klasa III TŻiUG „ZIEMNIAKI PIECZONE FASZEROWANE”
  2. Martyna Młynarska klasa III TŻiUG „PIECUCHY”
  3. KatarzynWrona a klasa III TŻiUG „KOTLETY WARMIŃSKIE Z GULASZEM”

Wyróżnienia otrzymali:

  • AgnieszkPawlak a klasa II KUC „BABKA ZIEMNIACZANA Z SOSAMI”
  • Oliwia Frydrych klasa III TŻiUG „GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKÓW”
  • Julia Kosecka klasa II TŻiUG „FARSZYNKI Z SOSEM MYŚLIWSKIM”

Uczestnicy konkursu z rąk Pana Jacka Golusdy Dyrektora Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim i Pani Ewy Kot w imieniu Stowarzyszenia Staszic, otrzymali pamiątkowe statuetki za zajęcie I, II i III miejsca, dyplomy oraz nagrody ufundowane przez Stowarzyszenie Staszic. Serdeczne podziękowania kierujemy Panu Andrzejowi Kirowskiemu ,Stowarzyszeniu Staszic, nauczycielom praktycznej i teoretycznej nauki zawodu oraz za pomoc w organizacji konkursu.

Uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia