13-06-2012

Barista - zostań mistrzem parzenia kawy

W dniach 11-12 czerwca br. dziesięcioro uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim nabywało nowe umiejętności zawodowe na certyfikowanym szkoleniu z zakresu baristyki, pt „BARISTA - zostań mistrzem parzenia kawy”. Techniki przygotowania kawy przez baristę zaprezentowali: Emila Andrzejewska oraz Marcin Zalewski. W trakcie dwudniowego szkolenia uczestnicy nabyli najważniejsze informacje na temat kawy: gatunków oraz podstawowych sposobów rozpoznawania najbardziej znanych gatunków kawy i określania, czy to jest szlachetna Arabica, czy wyrazista Robusta. Szkolenie pozwoliło uczestnikom nabyć umiejętności sporządzania cafe latte, espresso, americano, cappuccino, ubijanie mleka oraz poznać zasady serwowania napojów gorących. Najtrudniejszym zadaniem było rysowanie spienionym mlekiem na powierzchni aromatycznego płynu wypełniającego filiżankę. Wydawać by się mogło, że ten zabieg jest najprostszą rzeczą pod słońcem - nic bardziej mylnego ! Rozpoczęły się próby tworzenia fantazyjnych kompozycji i gdyby nie pomoc instruktorów, trudno byłoby w powstałych ze spienionego mleka rysunkach doszukać się jakichkolwiek podobieństw do kwiatów, serduszek czy innych wzorów. Na szczęście zachwyt i zapał pozwoliły dość sprawnie uporać się z tymi niecodziennymi trudnościami - tak, by było o czym wspominać. Przygotować sobie filiżankę kawy z zawartością na miarę dzieła sztuki, to wyczyn godny podziwu. Wszyscy zakończyli sukcesem szkolenie i mają nadzieję na znalezienie dobrej pracy w gastronomii po ukończeniu szkoły. Przedstawiciele firmy Essenza Catering z Białegostoku podreślili zaangażowanie młodzieży oraz chęć działania zawodowego, co pozwoliło na uzyskanie wielu umiejętności koniecznych w pracy baristy. Certyfikowane szkolenie z zakresu baristyki, pt „BARISTA - zostań mistrzem parzenia kawy” odbyło się w ramach projektu pt. „Kompleksowy program rozwojowy Technikum przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim oparty na innowacyjnych metodach nauczania i współpracy z pracodawcami” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.


Kliknij na zdjęcia

Tekst i zdjęcia: Marek Szymański

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia